Update: Netflix legt 100 miljoen dollar neer voor Friends

Het internet was eventjes in rep en roer, omdat komedieserie Friends per 1 januari 2019 van Netflix zou vertrekken. Nu zijn deze geruchten inmiddels ontkracht, maar helemaal veilig is je favoriete serie nog niet.

Update 5/12: Er is inmiddels bekend wat ervoor nodig was om Friends op Netflix te houden. Volgens The New York Times heeft de streamingdienst een dikke lading pegels moeten overhandigen om in 2019 Friends te kunnen blijven streamen - 100 miljoen dollar, om precies te zijn. Dit is flink meer dan ze voorheen moesten betalen voor een jaartje uitzenden via streaming, dat bedrag lag toen op 30 miljoen dollar. Wel zou dit echt het laatste jaar zijn dat dit mogelijk is, zoals we ook al meldden in onderstaand artikel. AT&T wil Friends graag uitzenden op hun eigen dienst, die eind 2019/begin 2020 het licht zou zien. Geniet er nog een jaartje van, Monica, Chandler, Ross, Rachel, Phoebe en Joey zullen helaas niet altijd 'there' zijn voor 'you'.

Originele artikel 4/12: Dat was even schrikken! We moesten gisteravond even een kleine paniekaanval onderdrukken toen berichten naar buiten kwamen over het eventuele vertrek van Friends van Netflix. De komedieserie over zes vrienden in New York is alom geliefd bij veel fans en de toevoeging aan Netflix kwam afgelopen januari als een aangename verrassing - onze brakke nieuwjaarsdag was plots een stukje vrolijker en beter vol te houden met een bingewatch-sessie Friends achter de kiezen. 

Toen was er plots een "availability until 1/1/19"-tekst te lezen op de Friends-pagina van Netflix. Het zou toch niet? Dat zou betekenen dat de serie precies een jaar na het verschijnen op de streamingdienst weer zou vertrekken. Het internet reageerde, zoals je misschien wel verwacht, geschokt.

Update: Netflix legt 100 miljoen dollar neer voor Friends
Update: Netflix legt 100 miljoen dollar neer voor Friends
Update: Netflix legt 100 miljoen dollar neer voor Friends

Friends toch niet van Netflix

Zoals wel vaker het geval op het internet bleek het tegenovergestelde waar, zo meldt USA Today. Een executive bij Netflix heeft aan ze bevestigd dat het om een fout in het systeem ging, Friends blijft voorlopig gewoon te streamen op Netflix. We kunnen dus opgelucht ademhalen, onze brakke nieuwjaarsdag is gered! Tenminste, voor nu... Er is namelijk momenteel een verbitterde strijd gaande onder streamingdiensten en Friends zou zomaar het volgende slachtoffer kunnen zijn.

Afgelopen week viel misschien wel het grootste slachtoffer van de aanstaande 'streamingoorlog': Marvel's Daredevil. Eerder werden Marvel/Netflix-series Iron Fist en Luke Cage stopgezet, maar hierbij werd gedacht dat de tegenvallende ontvangst van deze series de reden was ze niet door te zetten. Marvel's Daredevil daarentegen heeft een grote schare trouwe fans en wordt door recensenten (ja, ook door ons) veelal bejubeld. Toch krijgt nu ook deze serie geen vervolg op Netflix, waarschijnlijk omdat Disney volgend jaar een eigen streamingdienst opzet en haar intellectueel eigendom (waaronder ook Marvel valt) niet meer uitleent aan andere partijen. 

Ook LezenDisney+ streamingdienst: Alles wat we weten

Hoe dit allemaal betrekking heeft op Friends? Nou, je zes favoriete vrienden zouden zomaar het volgende slachtoffer kunnen zijn. In Amerika is het gigantische AT&T namelijk bezig met het opzetten van een eigen streamingdienst voor 2019 - iedereen wil graag het volgende Netflix kunnen zijn. AT&T is ook eigenaar van Time Warner, waaronder Friends-eigenaar Warner Bros. valt. Klinkt ingewikkeld, maar uiteindelijk betekent dit wel dat alle 10 seizoenen Friends zouden verhuizen naar deze streamingdienst. Of dit betekent dat ook Netflix Nederland de rechten voor streaming verliest, is momenteel onduidelijk. Wat we wel weten, is dat er een bittere streamingoorlog aan zit te komen en dat elk groot mediabedrijf momenteel zo snel mogelijk probeert de rechten van hun eigen shows terug te halen. Geniet dus nog even van Friends zolang het kan, want waarschijnlijk is je brakke nieuwjaarsdag in 2020 een stuk minder 'vriendelijk'.