Recensie: Daredevil seizoen 3 is ouderwets hard

Ja, Netflix staat vol met superheldenseries, waaronder Daredevil. In 2015 was deze serie het startpunt van een eigen universum, waar inmiddels helden als Iron Fist, Jessica Jones en Luke Cage toe behoren. Het zijn de meer gegronde verhalen, zeker als je ze vergelijkt met de ‘grote’ helden in de bioscoop. Maar zijn ze dan wel de moeite waard?

Fan van superhelden? Dan kan je tegenwoordig goed je slag slaan. In de bioscoop verschijnt meerdere keren per jaar een dikke film en we hebben nu zelfs een Marvel/Netflix Cinematic Universe op onze meest gebruikte streamingdienst. 

Daredevil was het beginpunt van een universum, deze wist ook meteen veel indruk te maken bij het publiek. Zo ook Jessica Jones en Luke Cage, hoewel het enthousiasme hiervoor wel wat gematigd was. Helaas maakte Netflix met Iron Fist en The Defenders een flinke misser. Het acteerwerk was ondermaats, de actie geforceerd en het verhaal zo bizar uit de lucht getrokken dat het gegronde van Daredevil nergens meer te vinden was. Gelukkig bleef Matt Murdock wel indruk maken, ook in seizoen 2.

Voor wie The Defenders heeft gemist: even opletten. Om seizoen 3 goed neer te zetten moet ik het even hebben over het einde van deze serie. Niemand neemt je overigens kwalijk dat je de 'Avengers van het Marvel/Netflix-universum' hebt overgeslagen, deze serie viel namelijk vies tegen. De show zou het beste van de vier helden moeten combineren, maar werd een gehaast stukje bovennatuurlijk gebrabbel gevuld met pijnlijk slechte vechtscènes. Goed, vlak voordat de aftiteling van The Defenders liep, zagen we hoe Daredevil niet op tijd kon vluchten uit een instortend gebouw en bedolven werd onder het puin. Die is dood, zo dachten de andere superhelden.

400
Daredevil Seizoen 3. Foto: Netflix

Maar nee, seizoen 3 van Daredevil stond al gepland, dus dat hij het voorval zou overleven was zeker. De eerste aflevering begint precies op het moment dat het gebouw instort en laat ons zien hoe Matt Murdocks alter-ego deze ramp heeft weten te overleven. Hij leeft nog, maar daarmee is ook alles gezegd. Zoals je mag verwachten van een ramp van dit kaliber, gaat het niet helemaal lekker met onze blinde nachtwaker. Zowel fysiek als mentaal heeft Matt een flinke klap gehad, die hij na zes afleveringen nog steeds niet te boven is.

Daredevil Is Boos

Nu stond Daredevil natuurlijk niet bekend als een zonnestraaltje op een prachtige zomerdag, maar met deze nieuwe dynamiek is hij al helemaal niet te genieten. Matt moppert er wat op los en lijkt alle motivatie voor het leven als superheld verloren te zijn. In een haast suïcidale kruistocht gaat hij anoniem door Hell's Kitchen heen, meer meedogenloos dan ooit rekent hij af met iedereen die in zijn weg staat. Als je hem in de eerste twee seizoenen al hard vond meppen ga je het nu nog meer naar je zin hebben. Hij stoot ook net even wat langer door dan nodig, waardoor menig slechterik met flink wat letsel achterblijft. Daredevil heeft weinig meer om voor te leven, dus mogen de criminelen in New York zich wel verschuilen.

Als je bekend bent met seizoen 1, snap je hoe geweldig het is dat Wilson Fisk, ook wel Kingpin genoemd, terugkeert. Vincent D'Onofrio zette zo'n ijzersterke slechterik neer, dat ik sindsdien een beetje verwend ben en andere bad guys in soortgelijke series met hem vergelijk. Hij is in seizoen 3 ook weer heerlijk intimiderend en gehaaid. Zo weet hij de omstandigheden steeds zo in zijn voordeel te draaien dat hij nooit de controle verliest. Scènes met Fisk zijn dan ook een waar genot - gelukkig zijn het er ook een hoop. D'Onofrio buldert met zijn zware stem, kijkt je ijskoud aan en is met zijn statige lichaam ook fysiek niet klein te krijgen. Ik wil méér Fisk en als de eerste zes episodes een indicatie zijn, gaat dat zeker nog komen.

Daredevil Seizoen 3
Daredevil Seizoen 3. Foto: Netflix

Hoewel Fisk heeft bewezen in zijn eentje een seizoen te kunnen draaien, is hij deze keer niet de enige die het Murdock lastig maakt. De geheimzinnige Agent Pointdexter meldt zich al aan het begin van het seizoen en kruipt langzaam maar zeker steeds meer naar de voorgrond. Fans van de comics weten wie eraan zit te komen (de aankondiging is ook al gedaan in een trailer, dus als je spoilervrij wil blijven moet je die vermijden). Zonder te veel prijs te geven, kan ik melden dat ook deze bad guy waardig wordt opgezet. Net als Fisk in seizoen 1 krijg je een interessant kijkje in de opvoeding van deze baddie, waardoor je zijn psychotische staat in zijn latere leven veel beter kan plaatsen. De link tussen Pointdexter en Fisk zorgt er ook voor dat de twee verhaallijnen goed worden verweven en zo niet te ver van elkaar afstaan.

Foggy en Karen

Helaas werkt niet alles zo soepel als Fisk met zijn nieuwe maatje Pointdexter. Vooral de meer rustige scènes met personages als Karen en Foggy vallen wat tegen. Ze schroeven de actie hier flink terug, waardoor ik op deze momenten zelfs wat verveeld raakte. Dat is natuurlijk niet de bedoeling bij een bikkelharde serie als Daredevil. Het zijn deze scènes die het soapgehalte wat naar boven halen. Het was vooral Karen die begon te vervelen. Ze is natuurlijk erg aangedaan in het begin van seizoen 3, haar love interest en beste vriend Matt was in haar beleving gestorven, zoiets gaat je niet in de koude kleren zitten. Ze wordt hierdoor depressief en paranoia, maar door het ondermaatse acteerwerk en gebrek aan actie weten deze scènes geen indruk te maken. In mindere mate is dit ook het geval met Foggy, hoewel deze scènes in ieder geval nog wat humor bevatten.

Gelukkig zijn dit kleine puntjes van kritiek in een anders ijzersterke serie. De actie komt een beetje traag op gang, maar wanneer Daredevil dan eindelijk klappen uitdeelt gaat dit weer met grof geweld. Fans van die snoeiharde gangscène uit seizoen 1 (weet je nog, met dat gevecht dat in één lang shot is gefilmd?) kunnen ook nu weer hun hart ophalen. In seizoen 3 zit een soortgelijk shot in een gevangenis, dat misschien nog wel beter uitgewerkt is dan zijn voorganger. Nee, de martial arts-coördinatoren van Iron Fist hebben Daredevil gelukkig met rust gelaten.

Conclusie

Als de eerste zes episodes een goede indicator zijn, dan is seizoen 3 van Daredevil een van de beste toevoegingen aan het Marvel/Netflix-universum. Daredevil lijkt nooit meer hetzelfde te zijn, wanneer hij moet zien om te gaan met de gevolgen van zijn bijna fatale ongeluk aan het einde van The Defenders. De actie is van eenzaam hoog niveau, elke klap van Daredevil lijkt snoeihard aan te komen op de bloedende gezichten van zijn tegenstanders. Wanneer Fisk en de mysterieuze Pointdexter hun krachten bundelen, bouwen we op naar een geweldige confrontatie tussen goed en kwaad. Ik kan niet wachten om de rest van dit seizoen in één ruk verder te kijken.

We kregen van Netflix de eerste zes episodes als persscreener. Wanneer seizoen 3 op 10 oktober uitkomt, zullen we de review updaten met een eindoordeel en een cijfer. Deze review verscheen eerder in aangepaste versie bij onze collega’s van IGN Benelux.

Daredevil

60 min

Releasejaar: 2015

Action | Sci-Fi

Trailer & info