Preview: Nightflyers haalt hoge Netflix-niveau niet

Nightflyers is gebaseerd op het gelijknamige boek van George R.R. Martin, wat helaas geen garantie is voor succes. De sciencefiction/horrorserie lijkt de eerste grote flop voor Netflix in 2019 te worden.

Ook Netflix heeft het soms niet aan het juiste eind. Natuurlijk hebben ze de afgelopen maanden toppers als Sex Education, YOU, The Punisher en andere titels uitgebracht, maar het zou natuurlijk een keer moeten stoppen met de winning streak van de streamingdienst. We denken dat we de eerste 'flop' van 2019 nu hebben gevonden, in de vorm van het rommelige Nightflyers. Het warrige script, de personages zonder diepgang, het verhaal dat afgeladen is met mysterie zonder enige vorm van uitleg, de serie lijkt maar op weinig punten te scoren. We kregen van Netflix de eerste twee episodes te zien voor deze preview.

Nightflyers is een sciencefiction/horrorserie, gebaseerd op het gelijknamige boek van George R.R. Martin. Ja, die R.R. Martin van Game of Thrones. Verwacht hier echter geen groots opgezet familieschaakspel en draken die door het beeld vliegen. Nightflyers is een stuk kleiner van schaal dan Game of Thrones, wat natuurlijk niet zo gek is als je deze naast een gigantische serie als deze zet. Martin is aangeschreven als schrijver van de serie zelf, zoals ook het geval is bij Game of Thrones. Je zou hierdoor denken dat een soortgelijk niveau als de HBO-topper wordt gehaald. Dit is jammerlijk niet het geval.

MEER:Nieuw op Netflix: Februari 2019

De Nightflyer is een gigantisch kolonieschip dat zich in de verre toekomst een weg baant door de ruimte. Wanneer deze in de buurt komt van de aarde, ziet wetenschapper Karl D'Branin een mogelijkheid aan boord te komen. Hij heeft een theorie waarmee hij mogelijk de aarde kan redden van de onvermijdelijke ondergang. Wat blijkt: onze planeet wordt in de toekomst geplaagd door superziektes die hele delen van het land platleggen. De sleutel tot genezing zou kunnen komen van een onbekend buitenaards volk, waarmee de aardbewoners al tijden tevergeefs proberen te communiceren. Karl en zijn team zijn van plan om een telepathisch soort supermens in te zetten in de communicatiepogingen, tot groot ongenoegen van de bewoners van het kolonieschip. Deze 'L1's' worden namelijk als levensgevaarlijk beschouwd, met een telepathisch vermogen dat zelfs op afstand grote schade kan berokkenen aan de 'gewone' mens.

Bovenstaande beschrijving zal voor menig lezer redelijk onbegrijpelijk zijn, waarna je zal denken dat het in de serie allemaal wat rustiger en duidelijker wordt uitgelegd. Dit is helaas niet het geval, het overkoepelende verhaal wordt er in hoog tempo doorheen geraasd, met maar weinig kans op verdieping of verduidelijking. Je kunt aan alles merken dat je te maken hebt met een boek dat is omgevormd tot een serie. In boeken heb je eenmaal meer kans om een situatie te verduidelijken, om emoties van hoofdpersonen goed neer te zetten. Deze serie bombardeert je in de eerste twee episodes met personages, omgevingen, achtergrondverhaal en intrige, maar je krijgt als kijker nergens de tijd om alles in je op te nemen en zo een duidelijk beeld te schetsen.

De beste series zorgen voor intrige, maar laten de kijker niet constant in het onwetende. Een spanningsboog bouw je het beste op door informatie in kleine beetjes naar buiten te brengen, steeds net genoeg om de kijker tevreden te houden. Nightflyers is in de twee afleveringen die wij te zien kregen niet op het juiste pad. Als je na twee episodes met alleen maar vragen zit en nul oplossingen, heeft de seriemaker gefaald om jouw aandacht vast te houden. Haast elke scène opent een nieuw mysterie rondom de Nightflyer en haar crew, maar daardoor hebben personages weinig diepgang en komen persoonlijke ontwikkelingen haast uit het niets. Dit kwam met name naar voren toen twee vrouwelijke crewleden plots een lesbische seksscène startten. Het past in het straatje van het werk van R.R. Martin, maar jij als kijker hebt geen idee wie de twee dames zijn en waarom ze plots tot elkaar aangetrokken zijn. De scène heeft hierdoor geen enkele emotionele diepgang en doet weinig tot niets voor het plot.

Gezien het genre en de setting van Nightflyers, ga je al snel vergelijkingen maken met andere entertainmenttitels die zich afspelen in de ruimte. Horrorfilms als Alien en Event Horizon natuurlijk, maar ook een game als Dead Space. Dit zijn zeker niet de minste titels, waartegen Nightflyers het op haast alle vlakken moet afleggen. De horror in deze Netflix-serie is nergens echt realistisch of gegrond, dit omdat er een groot psychologisch aspect in meespeelt. Er is wel de nodige gore en het bloed spat hier en daar door het scherm, maar echte fans van horror zullen al snel vragen naar meer. Een vraag die Nightflyers tot nu toe niet beantwoordt.

MEER:Netflix Kijktip: Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

De eerste twee episodes van Nightflyers zijn een rommeltje van matig acteerwerk, een veel te druk script en ondermaatse horror. Wanneer een verhaal zelfs na twee uur kijken nog nul onthullingen doet en personages niet de kans geeft hun - met vlagen intrigerende - achtergrondverhaal diepgang te geven, haak ik al snel af.

De volledige tien afleveringen van Nightflyers zijn vanaf 1 februari te zien op Netflix.

Nightflyers

60 min

Releasejaar: 2018

Horror | Sci-Fi

Trailer & info