Netflix Kijktip: Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes is een ijzingwekkend spannende docu over een van de meest gevreesde seriemoordenaars die ooit in Amerika rondliep.

In 'Netflix Kijktip' geven wij jou de tips die je nodig hebt om je door het massale oerwoud aan streamingtitels op Netflix heen te slaan. Spendeer niet langer je avonden aan het ellenlange scrollen door de oneindige Netflix-pagina's. De titels in deze nieuwe rubriek kunnen we je zonder twijfel aanbevelen. 

***

In de jaren '70 bestond het verschijnsel seriemoordenaar nog niet, het was nieuw en angstaanjagend. Vanaf die periode verdwenen er steeds meer jonge vrouwen in Washington State, Idoha, Utah en Colorado zonder dat daar ook maar enige verklaring voor was. Na een lange periode werd Ted Bundy verdacht voor de verdwijning van tientallen jonge vrouwen en kwam uiteindelijk in de top 10 most wanted list van de FBI te staan. Ted Bundy was een vrij normale jongen, waar niemand van zou verwachten dat hij hiertoe in staat zou zijn. Hij was sociaal, knap, intelligent, wilde succesvol worden als advocaat of politicus en had geen strafblad. De charmante moordenaar lijkt 'een van ons'. Nadat Ted Bundy in de dodencel terecht was gekomen, verstuurde hij een bericht dat hij uitsluitend bereid was om met een journalist te praten in ruil voor heronderzoek van alle zaken tegen hem, dat zijn onschuld zou bewijzen. Hierdoor kreeg journalist Stephen Michaud de kans om samen met Hugh Aynesworth erachter te komen wat er in het hoofd van de dader, Ted Bundy, omging en wat hem tot de daden heeft gedreven. Wat waren de misdadige elementen? Waarom de slachtoffers? Waarom deed hij het? Het was een mysterie.

In 1980 zaten Stephen en Ted voor het eerst oog in oog met elkaar in de dodencel in de gevangenis in Florida, waarna Ted Stephen aankeek, de taperecorder pakte en van wal stak: "Het is even na negen uur 's avonds. Mijn naam is Ted Bundy. Ik heb hier nog nooit over gepraat, maar ik wil het verhaal zo goed mogelijk vertellen..."

De documentaire is geregisseerd door Joe Berlinger, bekend van zijn documentaires over West Memphis Three. Berlinger heeft al vaker enkele donkere onderwerpen onderzocht, maar leven met Bundy eiste zelfs voor hem een tol. "Als je jezelf laat geloven dat de mensheid te donker is om gered te worden, is het moeilijk om dagelijks te doen wat ik doe als documentarist", zegt hij. "Maar mijn onderdompeling in het verhaal van Bundy bracht me van mijn stuk in het geloof in de mensheid en het vermogen tot kwaad."

Het komt eigenlijk uit het niets dat de zaak van Ted Bundy weer zoveel aandacht krijgt. Zeker nu er na de Netflix-serie ook een film uit zal komen, waarin Zac Efron in de huid van Ted Bundy zal kruipen, onder de titel 'Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile', die tijdens het Sundance Film Festival in Utah in première zal gaan. In Nederland zal de film later dit jaar te zien zijn.

Als je van misdaadserie houdt is docuserie Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes zeker iets voor jou. Je wordt helemaal meegenomen in de scenario's van de seriemoordenaar, waardoor je alles te weten komt over de gedachtegang, de misdadige elementen, waarom juist die slachtoffers en motieven van Ted Bundy die zelf de verhalen verteld in ongeveer 80 tapes. De serie is dan ook zeker aan te raden voor mensen die dit soort onderwerpen interessant vinden. De titel is dan ook vergelijkbaar met series als How to Get Away With Murder, The Sinner, Making a Murder, I am a Killer en meer. Voor mensen die zich in de misdaad verdiepen en alles te weten willen komen over motieven, dan is de docuserie over Ted Bundy er zeker een die je gezien moet hebben.

De docuserie bestaat uit 1 seizoen van 4 aflevering van allemaal ongeveer een uur, waarin het hele verhaal over de misschien wel meer dan honderd moorden die Ted Bundy heeft gepleegd. In totaal zul je dus ongeveer 4 uur bezig zijn met het verhaal van Ted Bundy. De documentaire heeft een leeftijdsclassificatie en is geschikt voor mensen van 16 jaar en ouder.

De Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes docuserie is sinds 24 januari uitsluitend te zien op Netflix.