Netflix Kijktip: La Casa De Papel Seizoen 2

Een groep criminelen probeert de perfecte overval te plegen in deze Spaanstalige serie. "Go big or go home" is absoluut het motto wat ze volgen, met hun zinnen gezet op 2.4 miljard euro. Echter willen ze het niet stelen uit de kluis, maar gaan ze het zelf drukken. "The Professor" is het brein achter de overval en heeft de acht criminelen samengebracht om maandenlang in een villa te wonen om ervoor te zorgen dat de planning en uitvoering perfect is. Dit verhaal wordt verteld door een van de criminelen, codenaam "Tokyo". Ze geeft inzicht in de overval zelf en de personages die betrokken zijn bij dit enorme en ingewikkelde schaakspel. Dus waarom moet je die nieuwe afleveringen nou checken?

Stijl

Behalve dat Spaans een prachtige taal is - gelukkig bestaat er iets zoals ondertiteling - is de serie zelf ook op een heel andere manier opgezet dan Amerikaanse series. Het is niet echt dezelfde manier van storytelling. Een "normale" heistserie gaat als volgt: een hoofdpersoon verzamelt een team, dan plannen ze de overval, later in de serie voeren ze het uit en in de laatste aflevering(en) ontsnappen ze. La Casa de Papel begint, na de introductie, echter midden in de overval op de Royal Mint of Spain, een soort bank waar ze geld drukken. Via flashbacks zie je terug naar hoe ze de overval planden. In seizoen twee zal het meer gaan over de mensen achter de overval. Dit is waar het goede schrijfwerk echt naar buiten komt. Het is verhaal is ontzettend precies, duidelijk en vooral gewoon goed uitgewerkt.

Actie

Het is een thriller, dus niet constante actie, maar de spanning die in de serie zit houdt je geboeid. De momenten van actie zijn chaostisch en echt. Je kunt een goed plan hebben, maar in een (vuur)gevecht kun je nooit plannen hoe je tegenstander reageert. De actie die plaatsvindt is dus zeker heel erg belangrijk en voor gedeeltes bepalend voor het plot, tijdens de overval. Het doet heel erg denken aan Prison Break en Ocean's 11 qua serie en geweld. Ook psychologisch blijft het je bezighouden.

Plot

Terwijl La Casa De Papel thema's onderzoekt die al eerder gedaan zijn, voelt het nieuw en opwindend aan. De personages zijn buitengewoon goed uitgetekend, complex en vooral geloofwaardig: van een vader-zoon-duo dat probeert te ontsnappen aan de woede van een drugsbaron, een jonge vrouw die vecht voor een kans om herenigd te worden met haar familie tot een krachtige vrouwelijke officier die probeert de misdaad op te lossen als de wereld haar beoordeelt en haar persoonlijk leven uit elkaar valt, elke seconde klopt.

La Casa de Papel

70 min

Releasejaar: 2019

Action | Crime | Mystery | Thriller

Trailer & info