Zo stel je je tv optimaal in voor je filmbeleving (met tips van Tom Cruise)

"Zet de functie 'motion smoothing' uit op je televisie", zo luidt het advies van acteur Tom Cruise aan alle filmliefhebbers.

Veel mensen kijken films niet op de manier waarop ze zouden moeten, zo zeggen Tom Cruise, acteur en Christopher McQuarrie, regisseur van de nieuwe film Mission: Impossible Fallout. Sinds deze week is de film beschikbaar voor streaming op Pathé Thuis. Tom Cruise en Christopher McQuarrie willen er zeker van zijn dat de filmliefhebbers de films op de juiste manier kijken. In een tweet van Tom Cruise plaatst hij een filmpje waarin hij samen met de regisseur vertelt hoe de liefhebbers op de juiste manier films moeten kijken en waarom. Check het filmpje hieronder:

Motion Smoothing-functie

Het probleem zit het hem in de functie 'motion smoothing', ook wel 'soap opera-effect'. De 'motion smoothing'-functie is misschien wel een van de meest gehate functies door regisseurs. De meeste films worden opgenomen met 24 frames per seconde. De functie motion smoothing verhoogt kunstmatig de framesnelheid en verwijdert de bewegingsonscherpte, wat de essentie van de film doet verdwijnen. Hierdoor zijn de beelden anders te zien dan dat de regisseurs werkelijk voor ogen hadden. Het kan wel handig om deze functie te gebruiken voor sport, omdat beelden daar snel veranderen en wazig kunnen worden, maar voor films dus zeker niet. Daarvoor is het toch echt aangeraden om deze functie uit te zetten, zodat je films met de beste filmbeleving kan kijken en nog meer kan genieten op de manier waarop de regisseur het ook daadwerkelijk bedoeld heeft.

Foto: Screenshot uit Spider-Man: Homecoming

Juiste instellingen

Op de meeste televisies staat deze functie standaard ingeschakeld, maar het positieve nieuws is dat deze functie ook uitgeschakeld kan worden zodat je wél op de juiste manier films kan kijken. 

Hoe moet je dit uitzetten? Elke fabrikant heeft zo zijn eigen term voor de instellingen die bewegingsscherpte verbeteren. Hieronder hebben we even voor je op een rijtje gezet welke benamingen worden gebruikt door de fabrikanten.

LG:               TruMotion Sony:            MotionFlow Samsung:     Auto Motion Plus en Led Clear Motion Philips:          Perfect Natural Motion Panasonic:    Intelligent Frame Control

Tom en Christopher geven dan ook de tip om Google om hulp te vragen. Door op Google te zoeken naar “turn off motion smoothing” met daarachter het merk van je televisie, zou je gemakkelijk moeten kunnen vinden hoe je de functie uit kan zetten.

Hou deze tip dus goed in je achterhoofd voordat je aan een nieuwe film begint!

Mission: Impossible - Fallout

Releasejaar: 2018

Action | Adventure | Thriller

Trailer & info