Steven Spielberg sluit grote deal met Netflix

Netflix heeft een deal gesloten met het productiehuis Amblin Partners van Steven Spielberg, zo meldt Variety. Amblin werkte eerder onder andere aan The Trial of the Chicago 7, dat ook al verscheen op Netflix.

Een deal van formaat

De move is verrassend en een belangrijke gebeurtenis in Hollywood. Spielberg werd eerder nog gezien als sceptisch ten opzichte van Netflix. Zo vond hij in 2019 dat streaming releases niet in aanmerking mochten komen voor Oscars. Later in The New York Times kwam hij enigszins terug op zijn statement en ontkende hij dat hij probeerde te voorkomen dat er een Oscar ging naar een Netflix film. Hij stelde, "Ik wil dat mensen hun eigen entertainment vinden in elke vorm of manier die bij hen past. Groot scherm, klein scherm - wat belangrijk is voor mij is een goed verhaal en iedereen moet toegang hebben tot goeie verhalen."

De deal is als volgt: Netflix zou per jaar zo'n twee films kunnen verwachten en sommige projecten zouden zelfs geregisseerd kunnen worden door Netflix, maar nog niet zijn eerstvolgende film. Amblin blijft op het terrein van Universal gevestigd. Verder zou Netflix alle toekomstige Amblin titels gaan financieren.

Amblin en Netflix werkten eerder al samen. Zo produceerde Amblin "The Trial of the Chicago 7," die oorspronkelijk voor Paramount was gemaakt maar werd verkocht aan Netflix tijdens de pandemie. Het kreeg zes nominaties tijdens de 93e Academy Awards, waaronder een nominatie voor best picture.

Andere films waar Amblin eerder verantwoordelijk was zijn "1917" en "Green Book".