Specials

Chilling Adventures of Sabrina: Deel 2: Wat we kunnen verwachten

Door Sabine Schults | Deel 2 van Chilling Adventures of Sabrina, over halfbloed Sabrina Spellman, is vanaf vandaag te zien op Netflix. We nemen met je door wat er in deel 1 is gebeurd en wat je mogelijk kunt verwachten van de komende negen afleveringen.

Chilling Adventures of Sabrina

Let op: onderstaand staan spoilers van het eerste seizoen. We gaan ervan uit dat je de eerste elf afleveringen hebt gezien. Ook nemen we onze verwachtingen van deel 2 met je door.

In Chilling Adventures of Sabrina volgen we het tienermeisje Sabrina Spellman (Kiernan Shipka), dat gebaseerd is op het gelijknamige strippersonage van Archie Comics. Ze wordt geboren als half-heks en half-mens en woont vrijwel haar hele leven bij haar tantes Hilda (Lucy Davis) en Zelda (Miranda Otto, bekend van Lord of the Rings). Haar ouders zijn volgens haar tantes door een vliegtuigongeluk om het leven gekomen.

Wat er gebeurde in deel 1

Om je geheugen op te frissen benoemen we de belangrijkste gebeurtenissen uit deel 1. Op haar zestiende verjaardag moet Sabrina kiezen welk pad ze wil volgen, dat van de heksen of van de stervelingen. Ze vindt het een moeilijke beslissing. Kiezen voor de kant van de heksen houdt in dat ze haar contacten met mensen moet verbreken, terwijl ze een sterfelijk vriendje heeft: Harvey Kinkle (Ross Lynch).

In deel één zien we dat Sabrina onder de druk van haar tantes, neef Ambrose (Chance Perdomo), Miss Wardwell (Michelle Gomez) en de heksengemeenschap bezwijkt. Vrijwel iedereen, behalve Sabrina zelf, lijkt te willen dat zij haar naam in het Boek van het Beest schrijft, waardoor ze haar ziel als het ware aan Satan verkoopt, maar ook toegang krijgt tot sterkere heksenkrachten.

Ze sluit een deal met Faustus Blackwood, de Hoge Priester van de Kerk van de Nacht en Satans vertegenwoordiger op aarde. Sabrina volgt lessen op de School van de Zwarte Kunsten, maar mag ook bij haar vrienden en op haar school Baxter High blijven.

Sabrina houdt zich in de eerste elf afleveringen onder andere bezig met het uitdrijven van demonen, laat de broer van vriendlief Harvey uit de dood herrijzen (wat resulteert in Frankenstein-achtige capriolen) en roept de geest van haar moeder op, waardoor andere kwade geesten haar volgen in het land van de levenden. Dit alles doet ze onder bescherming van haar familiar (beschermgeest): de zwarte kat Salem.

Aan het einde van het eerste deel kan Sabrina er niet meer onderuit komen. De enige manier om haar vrienden en familie te redden van dertien heksen, die bekend staan als de Greendale 13, is als Sabrina een sterkere heks wordt. Ze schrijft haar naam alsnog in Satans boek, waardoor ze over nog meer kracht beschikt.

Welke vragen zijn nog onbeantwoord?

De laatste aflevering van het eerste deel liet wat vragen onbeantwoord. Mogelijk zullen sommigen beantwoord worden in deel 2. Voor andere antwoorden moeten we misschien wel wachten op de aangekondigde delen 3 en 4. Anderzijds zullen we mogelijk helemaal nooit achter de antwoorden komen.

Hoe zit het bijvoorbeeld met Miss Wardwell a.k.a. Satan's hulpje Lilith? Aangezien zij het lichaam van de lerares heeft overgenomen. Het was haar taak om Sabrina zover te krijgen in het Boek van het Beest te tekenen en dat is haar gelukt. Wat zal ze doen nu ze de plannen van de Dark Lord heeft voltooid? En wat gebeurt er als Sabrina erachter komt dat Miss Wardwell niet is wie ze pretendeert te zijn? Aangezien Sabrina veel gelijkenissen heeft met Hermione Granger uit Harry Potter is het onwaarschijnlijk dat de slimme heks niet achter Wardwells kwade bedoelingen zal komen.

Wie heeft Connor vermoord? Waarom pleegden zijn ouders zelfmoord na zijn begrafenis? De enige connectie van wie we afweten is Luke, de nieuwe lover van Ambrose. Connor's familiar, een leguaan, sterft nadat zijn ex Luke erachter komt dat deze bij Ambrose is. Daarnaast heeft Luke zich aangesloten bij Blackwood en de Kerk van de Nacht, wat hem natuurlijk alleen maar verdachter maakt.

Is Dr. Cerberus, de eigenaar van de boekenwinkel, wel wie hij zegt dat hij is? Nadat hij tante Hilda kust veranderen zijn ogen van kleur. Ze worden goudgeel, als dat van weerwolven. Aangezien heksen bestaan, zouden weerwolven in het universum niet vreemd zijn. Wat ook goed zou kunnen is dat hij een demon is of een combinatie van beiden. Cerberus is namelijk in de Griekse mythologie de benaming voor de hellhound, een driekoppige hond.

Aan het einde van deel 1 ondervinden we dat Harvey niets van Sabrina's goede bedoelingen moet hebben, hij wil geen magie meer om hem heen na wat er met zijn broer Tommy is gebeurd. Harvey geeft het kerstcadeau met magische potloden dan ook terug aan Sabrina en maakt het uit. Hoe loopt het af tussen haar en Harvey? Komen ze weer bij elkaar of zal ze toch aanpappen met warlock Nick Scratch? Als haar moeder advies geeft over Harvey, lijkt ze haar te zeggen dat ze Harvey beter kan loslaten. Als we de trailer van deel 2 moeten geloven, weet Sabrina zelf ook niet wat ze wil, aangezien ze beiden jongens lijkt te kussen.

Hoewel tante Hilda en Zelda benoemen dat Sabrina's ouders zijn omgekomen in een vliegtuigcrash (wat bevestigd lijkt te worden door haar moeder als die wordt opgeroepen in een seance), suggereren The Weird Sisters juist dat Sabrina's ouders zijn vermoord. Wellicht komen we meer te weten over wat er met Edward en Diana Spellman is gebeurd.

Wordt tante Zelda gestraft voor het stelen van de baby van Blackwood? We zagen dat Zelda als vroedvrouw tegen Blackwood loog door te zeggen dat zijn pasgeboren zoon de andere helft van de tweeling had opgegeten (wat is dat toch met heksen en kannibalisme?), terwijl het in feite om een levend, gezond meisje ging. Zelda nam haar stiekem mee naar huis en besloot uiteindelijk dat ze het meisje na de kerstdagen naar Desmelda zou brengen. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren moet nog blijken. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat Blackwood er ooit achter zal komen en met een passende straf zal komen.

Aan het einde van deel 1 zien we drie nog onbekende wezens aan het einde, wat een voorhoede lijkt te zijn van het kwaad dat nog gaat komen. Nadat ze kerst hebben overleefd (of Solstice hoe ze het bij de heksen noemen), benoemt Hilda dat ze nog heelhuids door de Heksen Openbaring moeten komen zonder dat er iets kwaads uit de hel opstaat. Zou dit een hint zijn van wat de familie in deel 2 te wachten staat?

Wat we kunnen verwachten van deel 2

Hoewel het eerste deel van de serie al een stuk duisterder is dan de jaren negentig-serie Sabrina the Teenage Witch en Riverdale, wat van dezelfde makers is en zich in hetzelfde universum bevindt, lijkt deel 2 nóg duisterder te worden. Al kun je je afvragen wat er nog gruwelijker is dan een stel heksen die een aantal pestende schooljongens impotent maakt (al was het maar tijdelijk).

In de trailer van deel 2 is te zien dat Sabrina haar school Baxter High in de fik lijkt te willen steken. We zien haar olie verspreiden over de vloer van de school en ze gebruikt haar aansteker. Ook tante Hilda merkt dat Sabrina veranderd is. Zelf geeft ze ook toe dat ze zich op een donkerder pad begeeft. Fauston Blackwood lijkt onder de indruk te zijn van haar nieuwe krachten, want hoe kan een halfbloed, die in het eerste jaar van de heksenacademie zit, dingen als levitatie en verrijzenis?

Het lijkt erop dat we Satan in levende lijve gaan ontmoeten. Aan het einde van de trailer zien we de Dark Lord dit keer niet in geitvorm maar in menselijke vorm. Lucifer Morningstar wordt vertolkt door Luke Cook. Het lijkt erop dat we Satan niet lang kunnen bewonderen, aangezien hij mogelijk maar in één aflevering zal verschijnen.

De negen afleveringen van deel 2 van Chilling Adventures of Sabrina zijn vanaf 5 april te zien op Netflix. Sabrina-actrice Kiernan Shipka is binnenkort ook te zien in de Netflix-horrorserie The Silence.