Ziggo stopt met analoge TV, wat betekent dit voor jou?

VodafoneZiggo zal binnen de komende 3 jaar stapsgewijs stoppen met het aanbieden van analoge televisie. In deze drie jaar zal dus iedere Ziggo-gebruiker overstappen op digitale televisie – wat ruim 90% van de klanten al heeft en gebruikt - om plaats te maken voor een sneller en beter verbindingsnetwerk.

Wat gebeurt er?

Er zijn nog ongeveer 300.000 gebruikers en zo’n 800.000 televisietoestellen die nog zijn aangesloten op het analoge net. Sommige huishoudens hebben dan wel digitale televisie in bijvoorbeeld de woonkamer, maar kijken in slaap- of zolderkamers nog wel via het analoge net. Zoals in bijvoorbeeld studentenhuizen. Ook deze tv’s moeten nu overstappen.

Gelukkig, is Ziggo hier zelf heel duidelijk in. Ze hebben veel mogelijkheden om contact op te nemen en moedigen dit zeker aan. Ook hebben ze duidelijke handleidingen over hoe je moet overstappen, met heel veel soorten tv’s en gebruikers.

Nadat Duitsland analoge tv al buiten de deur gezet heeft, volgt Nederland nu ook met Caiway (een klein netwerkbedrijf) en nu dus Ziggo. Het zal dan ook niet lang duren totdat andere aanbieders ook die kant op zullen gaan, Ziggo is simpelweg (een van de) eersten die de stap durft te zetten.

Wat betekent dit voor jou

Kijk je als Ziggo-ontvanger momenteel tv via een kabel die direct in je tv gaat? Dan zul je waarschijnlijk een digitale reciever-kast moeten aanvragen bij Ziggo. Deze kast zet het inkomende signaal via de kabel om naar digitale zenders.

Naar digitaal

Het fijne van het stoppen met analoge tv is dat er veel meer bandbreedte vrijkomt. Eén analoge zender (8Mhz) kost evenveel ruimte als vijf digitale HD-kanalen. Er zijn ongeveer 30 analoge kanalen, dus 8 x 30 = 240Mhz extra ruimte voor digitaal. Daarbij is Ziggo bezig om van 876 naar 1218Mhz te upgraden. Dat betekent dus ruimte voor sneller internet, 4K tv en Docsis 3.1, een nieuwe kabeltechnologie die snelheden tot 1 Gigabit per seconde mogelijk maakt (ter vergelijking: de huidige topsnelheid bij Ziggo ligt op 400 Megabit).

Wanneer en waar?

Vanaf april dit jaar zijn eerst Capelle aan den IJssel, Alblasserdam, Bergschenhoek, Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen aan de beurt. De analoge televisie van Ziggo verdwijnt daarna ook stapsgewijs in andere regio’s van Nederland.

Analoge radio blijft daarbij wél gewoon bestaan, tenminste tot en met 2019. De Consumentenbond verwacht dat de overstap geen problemen zal opleveren maar “zal uiteraard alles goed blijven monitoren.”