Netflix Kijktip: When They See Us

Netflix Original-serie When They See Us is een ijzingwekkende, frustrerende en meeslepende serie over het waargebeurde verhaal rondom de 'Central Park Five'.

When They See Us - Laat Je Niet Meer Los

In 'Netflix Kijktip' geven wij jou de tips die je nodig hebt om je door het massale oerwoud aan streamingtitels op Netflix heen te slaan. Spendeer niet langer je avonden aan het ellenlange scrollen door de oneindige Netflix-pagina's. De titels in deze nieuwe rubriek kunnen we je zonder twijfel aanbevelen.

***

Het is niet vaak dat ik een serie aanbeveel die je zoveel negatieve emoties laat beleven, maar When They See Us is een uitzondering op de regel. Daarmee ben je meteen gewaarschuwd: deze serie laat je het slechtste van de mens zien en zal je als een hoopje ellende achterlaten.

When They See Us vertelt het waargebeurde verhaal van de 'Central Park Five', vijf jongens die in 1989 ten onrechte worden veroordeeld voor de brute verkrachting en mishandeling van een jonge vrouw in Central Park, New York City. De miniserie laat in vier afleveringen van tussen een uur en anderhalf uur lang zien hoe het gerechtssysteem keer op keer de jonge jongens van tussen de 14 en 16 jaar oud verkeerd behandelt en door racistische profilering een misdaad in de schoenen schuift waar ze helemaal niets mee te maken hadden.

Antron McCray, Yusef Salaam, Korey Wise, Raymond Santana en Kevin Richardson zijn op een zomernacht op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd. Wanneer ze met een grote groep jongeren door Central Park heen banjeren en ongein uithalen bij voorbijgangers - de jongens noemen het een 'Wilding' - lijken de consequenties eerst mee te vallen. Dan komen de eerste berichten binnen over een gewelddadige verkrachting die op dezelfde avond plaatsvond. Voor Officier van Justitie Linda Fairstein is de link snel gelegd: de afro- amerikaanse en latino jongens die zijn opgepakt in Central Park die avond hebben iets te maken met de verkrachting. Wat volgt is een neerwaartse spiraal van sturende politieverhoren, leugens en zelfs het 'creatief interpreteren' van de bewijslast, alles om de jongens te laten opdraaien voor de misdaad.

when they see us

Hoewel we hier te maken hebben met een waargebeurd verhaal waarvan de uitkomst al lang en breed is uitgemeten in de media, zullen we de onthulling van de serie niet voor je verklappen. Wel kunnen we zeggen dat het kijken van When They See Us niet in de koude kleren gaat zitten. De show is meesterlijk opgebouwd en laat je regelmatig vol ongeloof achter. Hoe kan het dat vijf onschuldige jongens een bekentenis doen van een misdaad die ze niet hebben gepleegd? Je geloof in het rechtssysteem krijgt met deze serie een flinke knauw.

Hoewel het acteerprestaties van alle aanwezigen van hoog niveau is, moeten we nieuwkomer Jharrel Jerome als pechvogel Korey Wise een bijzondere vermelding geven. Zijn prestatie is zo ontzettend rauw en levensecht, dat je niet anders kan dan een traantje laten wanneer je leert over de vele pech die zijn personage heeft ondervonden.

Conclusie

When They See Us is een van de meest rauwe, realistische en daarmee frustrerende series die Netflix in tijden heeft uitgebracht - en dat bedoelen we zo positief mogelijk. Je zult schreeuwen, huilen en met je handen door de tv willen grijpen om de vele misstanden proberen tegen te houden. When They See Us is een van de belangrijkste verhalen die je moet zien, opdat wij nooit vergeten wat hier is gebeurd.

When They See Us

Releasejaar: 2019

Drama

Trailer & info