Netflix kijktip: The 100

'Blood must have blood', iets wat voor velen The 100-fans bekend in de oren klinkt. Een perfecte combinatie tussen sci-fi en drama in een post-apocalyptische wereld, waarin de vijand weleens je vriend kan worden. Het zesde seizoen is op dit moment in volle gang en wij zijn enthousiast.

The 100

In 'Netflix Kijktip' geven wij jou de tips die je nodig hebt om je door het massale oerwoud aan streamingtitels op Netflix heen te slaan. Spendeer niet langer je avonden aan het ellenlange scrollen door de oneindige Netflix-pagina's. De titels in deze nieuwe rubriek kunnen we je zonder twijfel aanbevelen.

***

Bewust van het feit dat Game of Thrones seizoen 8 op dit moment helemaal 'happening' is, vragen we toch wat aandacht voor een andere meeslepende sci-fi-serie, The 100. De serie is gebaseerd op een boekserie van Kass Morgan en ontwikkeld door Jason Rothenberg. Het bestaat (tot nu toe) uit zes seizoenen, waarvan het zesde seizoen nog maar net is begonnen. Het is begrijpelijk dat het hele 'survival'-verhaal iets te vaak voorkomt, maar toch lukt het The 100 om zich te onderscheiden van andere series.

Hoe? Dat lees je hieronder.

Over The 100

Het verhaal speelt zich 97 jaar af nadat een verwoestende nucleaire oorlog bijna al het leven op aarde heeft weggevaagd. De overlevenden leven in een groot ruimtestation genaamd 'The Ark'. Op dat moment wonen er ongeveer 2.400 mensen en de middelen op de grote ruimtestation zijn schaars. Honderd jonge gevangenen worden naar de aarde (grond) gestuurd, omdat zij 'vervangbaar' zijn verklaard. Het is aan hun de taak om te kijken of de aarde nog bewoonbaar is. Al snel zien we dat de honderd jongeren niet alleen zijn, er zijn nog andere overlevenden op aarde: Grounders. Naast Grounders, zijn er (in totaal) twaalf andere clans en dat betekent chaos.

Trigedasleng

The 100

Voor een The 100-fan, klinkt 'Yu gonplei ste odon (your fight is over)'zo normaal als Nederlands of Engels. De taal in deze serie is ongelooflijk herkenbaar en je pakt het sneller op dan je denkt. Naarmate we verder de serie induiken, leren we dat Trigedasleng werd gebruikt als een manier van bescherming tegen buitenstaanders. Trigedasleng (TRI-ge-da-sleng) stamt af van een zwaar geaccentueerd dialect van het Amerikaans-Engels. Veel woorden lijken op Engelse woorden:

Ge smak daun, klinkt als = get smacked down

Hod up, klinkt als =hold up

The 100 onderscheidt zich van andere sci-fi-series door de unieke taal. En daarnaast moet ik wel toegeven dat de taal 'Trigedasleng' onwijs cool klinkt.

Personages & Clans

The 100

Met zijn diverse personages slaagt The 100 erin om de kijker mee te sleuren in zijn verhalen en spannende, onverwachte wendingen. Vooral het eerste seizoen is belangrijk om alle hoofdpersonages echt goed te leren kennen, omdat daarin wordt afgewisseld tussen het heden en het verleden. De hele serie focust zich op de groei van de hoofdpersonages, waarin je weleens kan worden verrast. Hoofdrolspeelster Clarke Griffin, oftewel Wanheda (the Commander of Death), wordt tot haar limiet getest en voelt een grote verantwoordelijkheid om haar mensen in veiligheid te brengen. Daarnaast heb je ook nog Bellamy Blake, zijn zusje Octavia, Finn Collins, Monty Green, Jasper en zo nog veel meer anderen die proberen te overleven van de grote Praimfaya en wellicht gedwongen worden om samen te werken met de andere clans voor een grotere overlevingskans.

Alle twaalf clans volgen de Commander (Nightblood), maar hebben ook hun eigen leider. De leider wordt in elke clan op verschillende manieren gekozen. Zo heb je Lexa: leider van Trikru en Commandar van alle twaalf clans, Koning Roan en Koningin Nia: leiders van Ice Nation en Luna: leider van Floukru. Er bestaan meerdere clans, waaronder Sangedakru, Yujleda, Boudalan, Trishanakru, Podakru, Ouskejon Kru, Delfikru, Ingranronakru, Louwoda Kliron en als laatste, Skaikru. Er is geen leider gekozen voor Skaikru, maar Bellamy en Clarke nemen duidelijk de touwtjes in handen.

We willen het niet te veel voor je spoilen. Het is een verhaal met aanzienlijk veel onverwachte wendingen, maar niks is onduidelijk. Laat je vooral meeslepen door de diverse personages en de dramatische gebeurtenissen.

The 100 bevat tot nu toe vijf volledige seizoenen. Seizoen 6 is net van start gegaan - bekijk het op Netflix.

The 100

Releasejaar: 2014

Drama | Mystery | Sci-Fi

Trailer & info