KPN stopt geoblocking - dit betekent het voor jou

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen waarin staat dat aanbieders van content de geo-block moeten verwijderen. KPN heeft dit als eerste gedaan en dat betekent dat we nu overal in de Europese Unie naar Nederlandse televisiezenders kunnen kijken. Officieel hebben contentaanbieders tot 1 mei de tijd om de geoblock van de content af te halen.

Iedereen die wel eens in het buitenland heeft geprobeerd het NOS Journaal te kijken kent een geo-block. In de applicatie die je gebruikt om dit te bekijken, staat dan dat het niet mogelijk is om op jouw locatie deze uitzending te bekijken. De Europese Commissie vond dat niet logisch en heeft een wetsvoorstel gemaakt waarin staat dat aanbieders deze blokkades moeten opheffen. De wet is aangenomen en dat betekent dat we vanaf 1 mei overal in de Europese Unie naar onze favoriete Nederlandse programma’s kunnen kijken. Geen gezeur meer met een schotel op de camping, maar gewoon je data gebruiken om het journaal of boer zoekt vrouw te kijken.

In de toekomst moet dit ook gaan gelden voor Netflix, YouTube en Spotify. Deze diensten hebben alleen een extra probleem; de rechten van film en muziek ligt namelijk anders dan die van televisie. Ook hiervoor wil de Europese Commissie een oplossing, maar voorlopig is dat nog niet mogelijk.