Netflix of Disney+ - Welke streamingdienst moet je kiezen?

Netflix en Disney+ lijken in 2020 de dienst te gaan uitmaken. Welke van de twee is de juiste voor jou?

Disney+ vs. Netflix

De manier waarop we entertainment consumeren is in rap tempo aan het veranderen. Niet al te lang geleden konden we nog naar de videotheek voor onze videoband of dvd, maar het hele fysieke plaatje is inmiddels zo goed als weggevallen als het op entertainmentconsumptie aankomt. We hebben nu 'Cord Cutters', die hun lineaire tv volledig opzeggen en alleen nog maar online media streamen. Dit was tot enkele jaren geleden nog iets wat alleen dappere einzelgängers deden die flink wat concessies moesten doen om hun idealen na te leven, vandaag de dag is het een legitieme optie om dit te ondernemen. Je hebt zelfs een vloot met apps waarop je legaal lineaire tv-programma's kan streamen, vlak nadat ze uit zijn. Denk aan NLZiet, RTL XL en NPO Start.

Met al deze vernieuwingen doen zich natuurlijk een hoop nieuwe uitdagingen voor. Nu streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond schieten en de manier van consumptie alsmaar sneller verandert, zal voor veel mensen het overzicht zoek raken. In dit artikel werp ik een blik op de twee grootste streamingdiensten die in 2020 beschikbaar zijn, om zo een helder overzicht te geven van de entertainmentwereld waar we ons in gaan begeven. Streaming is de toekomst, maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste abonnementen afsluit die voor jou van toepassing zijn?

NETFLIX AAN TOP (VOOR NU)

Netflix is wereldwijd de allergrootste als het op streaming aankomt. Volgens de meest recente cijfers heeft de streamingdienst al bijna 150 miljoen abonnees in meer dan 190 landen, met een indrukwekkende 9,4 miljoen nieuwe inschrijvingen in het afgelopen kwartaal. Die abonnees gaan ze nodig hebben, als je kijkt hoeveel geld ze pompen in hun eigen content. In 2018 gaven ze 8 miljard dollar uit aan Netflix Originals, een bedrag dat naar verwachtingen nog veel hoger gaat uitpakken dit jaar. Ook diversiteit heeft momenteel prioriteit bij de streamingigant, met talloze internationale Originals op de planning. Een goed voorbeeld hiervan is Undercover, de Nederlands/Belgische misdaadserie die begin deze maand op de dienst verscheen. Ook staat er een volledig Nederlandse Original op de planning, genaamd Ares.

Lees ook:
netflix machines

In de toekomst weet je dus wat je ongeveer kan verwachten van de dienst. Netflix focust zich sterk op het maken van eigen content, dat recent met titels als Sex Education, Bird Box en Triple Frontier een multimiljoenenpubliek wist te bereiken. Dat inzetten op eigen content heeft natuurlijk een reden. Nu Netflix zo razend populair is willen andere partijen met ze meevieren. Dit is de reden dat recent de Marvel/Netflix-series werden stopgezet en zal de reden zijn dat Friends binnenkort niet meer op Netflix te streamen is. Diensten zijn inmiddels wat zuiniger op hun intellectueel eigendom en proberen licenties terug te halen voor eventuele eigen streamingdiensten.

Lees ook:

De focus op eigen content is een logische stap voor Netflix, dat inmiddels zo'n gevestigde naam heeft dat content van andere partijen niet langer het enige selling point is voor veel mensen. Toen de dienst net begon moest het zich profileren en werd er gepronkt met Hollywood-films en -series waar het publiek bekend mee was. Inmiddels is de Netflix Original een unique selling point op zich. Niet alle series en films zijn van even hoog niveau, maar door het wijde net dat Netflix uitgooit is er altijd wel iets dat blijft plakken.

Al die dure uitgaven heeft wel tot gevolg dat een prijsverhoging voor consumenten onvermijdelijk lijkt. In 2020 betaal je waarschijnlijk 1 tot 2 euro meer voor een Netflix-abonnement, afhankelijk van welke versie je neemt.

Lees ook:

DISNEY+ SMIJT MET MILJARDEN

In 2020 start Disney+ met uitzenden van hun eigen content op een geheel nieuwe dienst. Nu starten er wel vaker nieuwe streamingdiensten, maar het feit dat de vele miljarden van Disney hierachter zitten, zegt genoeg. Disney+ zal vanaf het begin een grote speler zijn en zou zo maar een flinke concurrent kunnen worden voor Netflix.

Disney neemt geen halve maatregelen en is de afgelopen jaren al actief met het opkopen van andere studio's. Hierdoor hebben ze straks meteen een aanbod wat voor ontzettend veel mensen interessant wordt. Het is juist deze diversiteit die de dienst meteen als grote speler op het veld zet.

disney+ streaming

Grappig genoeg is bovenstaande afbeelding alweer achterhaald, zo snel gaan de overnames van Disney momenteel. Ook 20th Century Fox, eigenaar van licenties als The Simpsons, X-Men en Deadpool, is inmiddels onder het beheer van de geanimeerde muis met de hoge stem. Ook deze content komt straks allemaal naar Disney+, samen met films en series van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. Je snapt dat dit een dienst wordt om in de gaten te houden.

Lees ook:

De hoeveelheid series die er nu al zijn aangekondigd voor de dienst is ongekend. Van Marvel-series als WandaVision, Falcon & Winter Soldier, Hawkeye en 'What If', tot Star Wars-series over The Mandalorian (die op launch beschikbaar is) en Obi-Wan Kenobi (nog steeds een gerucht, maar wel een hardnekkige). Ook komt de gehele Disney-animatiefilmcatalogus op de dienst te staan, van Sneeuwwitje (1937) tot Ralph Breaks The Internet (2018). Marvel-fans kunnen, los van de serie, ook hun slag slaan met alle Marvel-films die in de toekomst naar de dienst komen, te beginnen met Captain Marvel op launch. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de gehele Star Wars-catalogus, die volgens berichten binnen een jaar op Disney+ moet staan.

Dan de releasedatum, die in Amerika op 12 november 2019 ligt. Een releasedatum voor de Benelux is nog niet bekend, maar het zal in 2020 zijn. Dan de prijs, die meteen een dikke dolksteek is naar de prijsverhoging van Netflix: Disney+ zal op launch in Amerika $6.99 per maand of $69,99 per jaar kosten. Met een jaarabonnement betaal je dus zo'n $5,83 per maand. Dat is spotgoedkoop, zeker nu het aanbod zo uitgebreid lijkt te worden. Het staat ook in sterk contrast met Netflix, dat - als de prijsverhoging doorgaat zoals de geruchten melden - op z'n duurst $15,99 per maand wordt. Natuurlijk staat het zo goed als vast dat Disney+ niet zo goedkoop blijft over de komende jaren, maar het is wel een duidelijk pluspunt (pun intended) voor Disney.

Lees ook:

DISNEY PLUS OF NETFLIX - WELKE MOET JE KIEZEN?

Het is natuurlijk moeilijk om een 'winnaar' aan te wijzen, zeker omdat Disney+ pas volgend jaar uitkomt. Toch kunnen we op basis van de beschikbare informatie concluderen dat 2020 gevuld wordt met twee gigantische streamingdiensten. Zowel Netflix als Disney+ lijken een reële optie te worden voor streaming-lovers. Netflix gaat volledig inzetten op Originals, en zoals we afgelopen jaar hebben gezien zijn zowel bekendere titels als nieuwe Originals de moeite waard. Disney+ lijkt voor ieder wat wils te hebben, met een bibliotheek boordevol met animatie, superhelden, sci-fi, natuur en veel meer.

Dus wordt het een pittige keuze volgend jaar: voor welke streamingdienst moet je nu gaan? We kunnen de keuze niet voor je maken, maar dat het moeilijk wordt snappen ook wij. Natuurlijk heb je altijd de optie om je televisie-abonnement volledig op te zeggen (Cord Cutting) en met het geld dat je overhoudt een, twee of meerdere andere streamingdiensten aan te schaffen. Een combi van Netflix, Disney+ en Videoland lijkt bijvoorbeeld meer dan genoeg genres en verschillende soorten content te bevatten. Nu we entertainment steeds makkelijker binnenkrijgen, wordt lineair tv-kijken iets van het verleden te worden.