Netflix koopt rechten om Spider-Man en andere Sony titels uit te zenden

Spider-Man is binnenkort te zien op de streamingdienst Netflix. De dienst sloot een samenwerking af met Sony Pictures om vanaf 2022 alle titels voor het eerst te tonen op Netflix, nadat ze in de bios zijn verschenen.

Films op het web

Netflix en Sony Pictures hebben een deal gesloten waardoor aankomende Spider-Man-films en andere selecties van Sony Pictures op Netflix blijven staan nadat ze in de bioscoop zijn afgelopen, meldt de Wall Street Journal deze week.

Het naar verluidt meerjarige contract zal beginnen in 2022 en gaat over de films die Sony uitbrengt. Netflix zal first-look rechten hebben op films die Sony produceert of beschikbaar stelt voor streamingplatformen. Om hoeveel films het gaat, is nog niet bekend. De deal weerhoudt Sony er niet van om streaming rechten aan andere diensten te verkopen. Het zou niet alleen om Spider-Man gaan, maar ook films over andere Marvel-personages zoals Morbius en Venom, waar al films van zijn aangekondigd.

Films die onder Sony vallen worden ook meegenomen in de deal, zoals de Jumanji franchise. Daaronder vallen Columbia Pictures, Sony Pictures Classics, Screen Gems, en TriStar Pictures. De Netflix-deal geldt alleen voor de Verenigde Staten. Het is dus nog even afwachten of dit ook gevolgen gaat hebben voor het platform in overige delen van de wereld.

De relatie tussen Netflix en Sony is de afgelopen jaren sterker geworden. Zo zijn de studio's het eens geworden over de streamingrechten voor Sony's animatiefilms, waaronder Spider-Man: Into the Spider-Verse, waarvoor Sony ondertussen ook aan een vervolg werkt.

Sony zegt dat de deal "een aanvulling" zal zijn op het schema van de bioscopen, "dat op het huidige volume zal blijven draaien." Het probeert hiermee aan te geven dat fervente bioscoopgangers niet bang hoeven te zijn dat films niet meer in de bios verschijnen.