Gaan we meer betalen voor Netflix?

Sommige Netflix-gebruikers krijgen door middel van een proef hogere abonnementsprijzen voorgeschoteld. Is dit een voorbode dat we in Nederland straks meer moeten gaan betalen voor ons abonnement?

Netflix-prijzen

In Italië wordt bij wijze van experiment bij sommige Netflix-gebruikers een andere abonnementsprijs getoond. Dat meldt het Italiaanse Smartworld (via RTL Nieuws). Het standaard abonnement, waarmee je op twee schermen tegelijk kunt kijken, is voor een deel van de gebruikers met 2 euro verhoogd: 13 euro in plaats van 11 euro. De prijs van het duurste abonnement, waarbij je in totaal met vier schermen en in HD of Ultra-HD kunt kijken wordt in deze test met 4 euro verhoogd en komt uit op 18 euro. De instapversie verandert niet van prijs.

De test is volgens Netflix slechts een mogelijkheid om beter te begrijpen hoe de steamingdienst door leden gewaardeerd wordt. Aan het einde van het bestelproces is voor iedereen dezelfde 'reguliere' prijs te zien. Niemand betaalt dus daadwerkelijk meer voor hetzelfde abonnement. Of de prijzen in de toekomst aangepast zullen worden, moet nog blijken. "Niet iedereen ziet deze test en het is mogelijk dat we deze specifieke prijzen nooit doorvoeren", zegt een woordvoerder van Netflix tegen RTL Nieuws.

Abonnementskosten

Dit is hoeveel een abonnement bij Netflix momenteel kost:

Basisabonnement: €7,99 per maand (één scherm, SD-kwaliteit)

Standaardabonnement: €10,99 per maand (twee schermen, HD-kwaliteit)

Premium-abonnement: €13,99 per maand (vier schermen, 4K-kwaliteit)

Dit zijn de nieuwe prijzen, zoals getest in Italië:

Basisabonnement: €7,99 per maand (één scherm, SD-kwaliteit)

Standaardabonnement: €12,99 per maand (twee schermen, HD-kwaliteit)

Premium-abonnement: €17,99 per maand (vier schermen, 4K-kwaliteit)

Het is niet bekend of de verschillende prijzen ook in Nederland worden getest. De laatste prijsverandering in Nederland werd doorgevoerd in 2017. Toen werden de duurste abonnementsvormen met 1 en 2 euro verhoogd. Het is niet ondenkbaar dat Netflix de prijzen ooit nogmaals zal verhogen, nu de dienst zo hoog inzet op eigen producties in de vorm van Netflix Originals om te concurreren met de streamingsdiensten van onder andere Amazon, Apple en Disney.

MEER: Disney+ streamingdienst: Alles wat we weten

Het is niet voor het eerst dat Netflix met de prijzen speelt. Eerder dit jaar verhoogde de streamingdienst de prijzen van abonnementen in Amerika met 13 tot 18 procent.