Experts: "Netflix gaat $15 miljard uitgeven aan nieuwe Original-content"

Afgelopen jaar heeft Netflix ongeveer $12 miljard uitgegeven aan Original-content en zal volgens rapporten daar in 2019 nog maar eens een schepje bovenop doen door meer dan $15 miljard uit te geven.

Het mag geen geheim zijn dat Netflix haar traditionele distributiemodel rondom entertainment heeft veranderd. Van het leveren van dvd's aan de deur naar het leveren van content op het streamingplatform, waarmee Netflix de grootste streamingsdienst in de wereld is geworden.

Volgens analist Ben Swinburne van Morgan Stanley zou Netflix sneller marges kunnen ophogen door investeringen in wereldwijde marketing en de productie te beperken, maar de streamingsdienst kiest er volgens hem wijselijk voor om op de lange termijn in te zetten.

Experts: "Netflix gaat $15 miljard uitgeven aan nieuwe Original-content"

Netflix heeft de afgelopen tijd een aantal successen behaald met onder andere Bird Box en You. Hoewel Netflix normaal gesproken de kijkcijfers voor zichzelf houdt, geven de de recente successen van originals reden om het te vieren en deze bekend te maken. Volgens de service is Bird Box door meer dan 80 miljoen accounts bekeken in de eerste vier weken dat de Netflix Original-film op het platform te zien was. Het is moeilijk om uit te rekenen hoeveel dat oplevert voor de streamingdienst, maar als je het vergelijkt met het kopen van een kaartje in de bioscoop en ervan uit gaat dat een kaartje 10 euro kost, zou dat betekenen dat Netflix al 800 miljoen euro in vier weken zou hebben verdiend. Een aanzienlijk bedrag in vergelijking met de meeste box office-successen.

De toename van de uitgaven komt precies op hetzelfde moment dat Netflix programma's van voormalige partners zoals Disney en WarnerMedia is gaan verliezen. Beide bedrijven zijn onlangs gestopt met het uitgeven van licenties aan Netflix aangezien ze zelf bezig zijn met het ontwikkelen van hun eigen streaming platform. Voor Netflix geldt dat Disney daarom eigen shows als Daredevil, Iron Fist en Luke Cage heeft geannuleerd. Ook Friends, die eigendom is van WarnerMedia, komt onder druk te staan en zou zomaar van Netflix kunnen verdwijnen.

Netflix heeft ondanks de gecancelde shows alweer een aantal nieuwe releases klaarstaan voor dit jaar, waaronder The Umbrella Academy en Polar. Daarnaast zal het derde seizoen van de populaire serie Stranger Things vanaf juli op het platform te zien zijn, maar ook het nieuwe seizoenen van shows als The OA en Lost in Space worden binnenkort verwacht.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele content die dit jaar allemaal uit zal gaan komen. De streamingdienst heeft namelijk nog veel meer in productie, waardoor het duidelijk is dat ze serieus willen investeren in de orignal content in de toekomst.

YOU

60 min

Releasejaar: 2018

Crime | Drama | Thriller

Trailer & info
Stranger Things (S01-S02)

55 min

Releasejaar: 2016

Drama | Fantasy | Horror | Mystery | Sci-Fi | Thriller

Trailer & info
The OA (S01)

60 min

Releasejaar: 2016

Drama | Mystery

Trailer & info
Bird Box

Releasejaar: 2018

Drama | Horror | Science Fiction | Sci-Fi | Thriller

Trailer & info