Amazon Prime Video komt met Nederlandse film De Oost

Voor het eerst komt Amazon Prime Video met een Nederlandse film. Het gaat om De Oost, een flick die draait om een soldaat die naar Nederlands-Indië wordt uitgezonden. Het is 1946, de onafhankelijkheidsoorlog is in volle gang en de jonge soldaat is enorm beïnvloedbaar. Vooral door legerkapitein Westerling, die niet bepaald geweldloos werkt, waardoor de soldaat het steeds moeilijker vindt om te bepalen wat het goede is.

De soldaat wordt gespeeld door Martijn Lakemeier (Oorlogswinter) en de rol van Westerling wordt vertolkt door Marwan Kenzari (Aladdin). De verwachtingen zijn hooggespannen, want de regisseur is Jim Taihuttu, die eerder aan het roer stond van Wolf en Rabat. Niet iedereen is trouwens even positief te spreken over de film.

Kritiek van Indische Nederlanders

Er wordt door Indische Nederlanders en oorlogsveteranen gevreesd dat De Oost geen compleet beeld geeft van de situatie. De verwachting is dat het om een zeer eenzijdig beeld gaat en volgens de Federatie Indische Nederlanders worden de Nederlandse militairen expres in zwarte uniforms gestoken om meer als nazi’s over te komen. Aan de andere kant is dit vooral gebaseerd op het zien van de trailer, dus wie weet verrast het eindresultaat alsnog.

Taihuttu: "Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker. Dit resulteerde in het verhaal van De Oost.”

De Oost op Amazon Prime Video

De Oost is vanaf 13 mei beschikbaar op Prime Video (gratis als je een abonnement hebt). Als de bioscopen open mogen, dan is de film ook te zien op het witte doek.

De Oost

137 min

Releasejaar: 2020

Drama | History | Thriller | War

Trailer & info